Moottoripyöräily Suomessa

Moottoripyöräkerhot yhdistävät kaksipyöräisistä kiinnostuneita harrastajia. Maailmanlaajuisesti huomio kiinnittyy eniten pahamaineisiin, jopa rikollisjengien maineessa oleviin moottoripyöräkerhoihin, mutta totuus harrastuksen takana on paljon kirjavampaa. Usealle moottoripyöräilyn harrastajalle kerhotoiminta on perhekeskeistä vapaa-ajan viettoa. Siinä laji jää usein taka-alalle, kun laadukas aika nousee prioriteetiksi.

motorcycling_308585162

Moottoripyörät saapuivat Suomeen Moottoriliiton mukaan 1920-luvulla, jolloin koko maa alkoi liikkua moottoriajoneuvoilla. Nykyään voi harrastaa monessa rekisteröidyssä moottoriurheilulajissa tai pitää moottoripyörää näppäränä kulkuvälineenä. Kerhotoimintaa löytyy eri lajien ja pyörätyyppien ympäriltä lähes joka kaupungista. Aktiivisinta toiminta on luonnollisesti Suomessa kesäaikaan ja lumettomalla kaudella, jolloin moottoripyörät ovat katukelpoisia. Ympärivuotistakin toimintaa toki löytyy.

Kerhotoiminta harrastuksena

Muiden harrastusten tavoin moottoripyöräkerhot perustuvat lajia rakastaviin vapaaehtoisiin ja heihin, jotka viettävät mielellään suuren osan vapaa-ajastaan harrastuksensa parissa. Tyypillinen kerhokokoontuminen on rentoa ajanviettoa ystävien, perheen ja kerholaisten kesken. Se ei keskity välttämättä varsinaiseen lajiin tai sen kilpailutoimintaan. Suurissakaan kesätapahtumissa moottoripyörät eivät välttämättä näyttele pääosaa, vaan kokoontumisiin liittyy myös usein pelailua ja yhdessä tekemistä. Viking lotto ja sen kimppakupongin tarkastaminen oikeaan riviin verrattuna on yksi aktiviteeteista. Joskus laitetaan ruokaa yhdessä kesän grillitapahtumissa. Usean moottoripyöräkerhon tavoitteena onkin luoda luotettava perhemäinen yhteisö, joka itsessään auttaa houkuttelemaan uusia jäseniä ja positiivista huomiota. Toki kaikkia harrastajia yhdistää kiistaton rakkaus lajiin, ja sitä tuodaan esiin voimakkaasti. Monilla moottoripyöräkerhoilla onkin omat tunnusvaatteensa jäsenille räätälöidyillä logoilla varustettuna.

Moottoripyöräily urheilulajina

Moottoripyöräily on rallin ja muun autoilun ohella tärkeä osa suomalaista moottoriurheilua. Sen lajeja on useita, ja kilpailuissa on eri luokkia eri pyörille ja osallistujille. Kerhotoiminta pitää osaltaan myös kilpailutoimintaa yllä, sillä aktiivinen kerhotoiminta hankkii jatkuvasti uusia kiinnostuneita harrastajia sekä saattaa heidät samanhenkisten ihmisten pariin. Ammattimaisempaa moottoriurheilua harjoittavat tallit, jotka hoitavat Uusi Suomi -sivuston mukaan kaiken taustatyön kilpailijoille. Tallin aktiivinen toiminta onkin yksi merkittävä tekijä huippukuljettajien taustalla. Suomalaiset rakastavat moottoripyöräurheilua, ja maailmalla maata edustaneet moottoriurheilijat ovatkin koko kansan ylpeys. Lajia ja sen kerhotoimintaa tukemalla taataan valoisa tulevaisuus, ja suomalaisten menestys maailmalla jatkossakin.